miercuri, 4 aprilie 2012

Biserica Maia

                   Asezamant Cultural - Religios de la Maia - Catargiu este primul si pana in prezent singurul muzeu de acest gen din judetul Ialomita. Desi meleagurile ialomitene au fost intens lociute din cele mai vechi timpuri, lucru demonstrat din plin din cercetarile de specialitate, totusi pana azi nu s-au facut cercetari de detaliu privind fenomenul religios al acestei regiuni. La aceasta carenta se adauga si vicisitudinile istorice suferite de institutia bisericeasca din acest spatiu. O parte din manastiri au fost inchise in momentul cand s-au dovedit mari proprietare de pamant, iar altele din motive politice. Inchiderea acestor focare de cultura religioasa a fost urmata de refuzul de a construi noi biserici. Marea parte din bisericile aflate azi in uz sunt monumente istorice din secolul XVIII-XIX.
                   In aceste conditii, Asezamantul de cultura religioasa de la Maia, dovedeste a avea o dubla motivatie. Pe de o parte de valorificare a unei parti din patrimoniul istoric-religios, iar pe de alta parte de ilustrare prin Maia a satului din Baragan. Maia constituie astfel un exemplu de sat ialomitean aflat pe mosia unor mari boieri munteni. Asa cum arata documentele, pe Ialomita, in Baragan pana in regiunile de balta ale Ialomitei, isi aveau mosiile, vechi ocine de dedina si ohaba, mari boieri dregatori la Curtea Domneasca. Din aceste ramuri s-au desprins Catargii, Cantacuzinii, Golestii, Marghiloman si altii, boieri ce au ridicat frumoase biserici, palate, conace pe domeniile lor de la Maia, Jegalia, Brosteni s.a.
Barbu Catargiu (1807-1862) a fost primul ministru al Romaniei unite in 1861. Descendent al unei familii muntene, ai caror membrii au ocupat permanent dregatorii la Curte, a mostenit Maia de la Pana Filipescu. Aici si-a petrecut copilaria si dorinta lui, respectata de urmasi a fost de a petrece somnul de veci in biserica familiei Catargiu de la Maia. Dorinta lui testamentara a fost de a lasa Maia fiicei sale Marita, dar numai in cazul in care s-ar casatori cu un roman. In caz contrar pe mosia de la Maia se infiinta un pension pentru fete sarace din Tara Romaneasca. Cum Marita Catargi s-a casatorit cu Louis Berclard, consulul Frantei la Bucuresti, francez care insa s-a dovedit un bun roman sustinand cauza unionista a romanilor in forurile internationale. La insistentele nepotului sau, Leon Berclard, pe mosia de la Maia se va infiinta pensionul de fete, institutie ce va dainui pana dupa primul razboi mondial.
                    Acest asezamant muzeal, poseda o colectie de o mare valoare istorica, religioasa si artistica. Initiatorul si sufletul acestei institutii a fost preotul Alexandru Marinescu. Mare parte din colectie este rodul stradaniilor domniei sale, care a reusit sa adune de la sateni, persoane particulare din diferite localitati, o serie de piese de mare valoare. O contributie importanta a adus si fratele domniei sale, preotul Ion Marinescu de la Biserica Precupetii-Vechi din Bucuresti. Acestora s-au adaugat si o parte din obiectele donate de familia Catargiu bisericii din Maia.
Aceasta initiativa particulara a fost sustinuta de Muzeul Judetean Ialomita cu sprijinul financiar acordat de Consiliul Judetean Ialomita.

                    Printre cele mai semnificative piese ale colectiei se remarca seria de icoane. Adevarata biblie in imagini a crestinului, icoana a constituit intotdeauna o tema de meditatie o imagine ce a tinut vie credinta majoritatii crestinilor nestiutori de carte. Intr-un numar de aproximativ o suta de icoane intalnim cele mai diverse tehnici de realizari iconografice: pictura pe lemn, metal, sticla, goblen, ferecaturile de metal nobil, medalionul in diferite combinatii, cromolitografia. De asemenea aflam cele mai diferite tipuri canonice de icoane: imparatesti, de praznic, de casa.

                    Desi cele mai vechi sunt icoanele din sec. XVIII, totusi cateva exemplare par sa fie mult mai vechi. Cercetari viitoare vor hotari daca opiniile noastre sunt intemeiate. Un alt merit al colectiei este acela de a grupa icoane nu numai din Muntenia ci si din Moldova si Basarabia, icoane ce au fost recuperate in timpul razboiului de la refugiati.               
                                                               Vechea clopotnita
                                                                                     
Muzeul situat in curtea bisericii
                           

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu